Nyheter > Månadens Kämpe

Rawand Younes Bahram
Ålder: 22
Favoritstryp: Svårt och säga, delad plats får det bli, Bow&Arrow och Clock Choke
Tränat BJJ i: mer än 6 år

Vi börjar med en klassiker; Hur känns det att bli utsedd till Månadens Kämpe?
Askul, får en och vilja kämpa ännu mer. Känner mig i toppform så varför inte satsa på årets kämpe, om det nu finns haha…!

Hur kommer det sig att du har fastnat för just BJJ?
Min brorsa Alan började träna BJJ först, då klubben hette Carlson Gracie. Jag märkte då att våra brottningsmatcher hemma blev väldigt enformiga där bara jag fick storstryk. Så jag tänkte, fyfan, jag måste också börja så han inte blir överlägsen. Och ända från första dagen där jag fick möta Vesko, den stora men ödmjuka benlåsmästaren, Bustos med alla hans fula knep och massor av andra veteraner som fortfarande tränar, fastnade jag. Och jag fick så mycket stryk av så många från början. Men ändå var det ett av det roligaste jag har gjort. Självklart ville jag också ge lite stryk men det skulle ta lite tid innan jag fick göra det.
Jag tränade Taekwondo innan och där var det bara 15 olika sparkar man kunde lära sig. På BJJ passen kunde man få göra 15 nya tekniker varje dag.
Att jag fastnade tror jag beror på att man nästan aldrig kan lära sig allt.
Det finns så mycket och lära sig och det är nästan det man blir beroende av, oändligt med kunskap.

Vad har du för mål med din BJJ?
Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag har inte så långsiktiga mål utan det är mest när jag ser en teknik eller stil jag gillar så har jag som mål att utvecklas lite åt det hållet. Men något långsiktigt skulle kanske vara att jag skulle ha min egna lilla klubb i Märsta så jag slipper pendla så långt hela tiden.
Skulle vara kul och äntligen visa lite Youtube-tekniker till mina elever! (Skojar bara Sergio hahaha…)

Du kör ju lite submission wrestling också. Ser du det som ett komplement eller tycker du det är roligare med eller utan gi?
All form av brottning, med eller utan, även om jag brottas med kostym, ser jag det som ett komplement. Men helst föredrar jag gin, annars kan jag inte använda mina favoritstryp haha!

Vad är din drivkraft och pepp som gör att du kommer till klubben och tränar, dag efter dag?
Kan inte låta bli och brottas. Förut slarvade jag mycket med träningen men nu känner jag att varje träning jag går på, får jag något tillbaka. Känner mig starkare och mer teknisk efter varje pass. Samtidigt så brukar det vara så att efter en väldigt jobbig dag med överbelastning på jobbet, ekonomiska problem, familjestrul eller något dylikt så kan det vara skönt och glömma bort allting när man kliver på mattan. Man lär sig att det finns andra problem i världen, till exempel att passera Jon och Robbans guard, eller kunna få Magnus och klappa på en strypning. (Typ aldrig).

Vad är det roligaste med att träna med Team Leites?
Något som alla vet redan om. Det är den familjära stämningen som är något som uppskattas varje dag man tränar. Man slipper den atmosfären där man känner sig utmanad hela tiden som man gör på många andra klubbar. Utan alla är här för att träna, ha kul, knyta nya band och strypa lite snällt. Vi är en klubb som står för mångfald, alla kommer från olika håll som gör att alla har sin egen historia. Det är alltid kul och utbyta några ord med några, innan och efter passet. Finns inget bättre sätt att få nya vänner och bryta isen än att strypa och brotta ner varandra här på TLS.

Har du några Bjj utövare du ser upp till extra mycket?
Marcus Almeida Buchecha, jag skulle bli glad om han bara ströp ut mig. Det ser jag som ett av mina mål med min BJJ. Och så klart min egen brorsa, Alan. Någon som jag ständigt får jaga. Majoriteten av alla tekniker jag använder idag är något min brorsa lärt mig.

Sista frågan blir då såklart: Är det då du eller han som är vassast i bjj? Han… nnnnooot, JAG SÅ KLART!

Med de orden sätter vi punkt för Månadens Kämpe. Vem vet, nästa gång kanske det är DU som är på tur att få lätta på ditt hjärta.
Höstmörkret är här och vad kan då vara bättre än att svettmysas ihop på mattan?
Fortsätt peppa varann och glöm inte att ha kul!!
/ Mattias Lindmark