Nyheter > Månadens Kämpe

Grattis i efterskott till ditt blåa!! Hur kändes det att bli graderad?
Äntligen! Det var den första känslan. Mitt hårda arbete fick sin avkastning. Jag kände mig redo för uppgraderingen och att jag kunde leva upp till den. Det kändes som hemma!

Vad har du för långsiktigt mål med din BJJ och vad kommer du fokusera på 2015?
2015 är målet att våga. Att komma över tröskeln av tvivel kring sin egen förmåga att tävla. Att få samma självförtroende på tävlingsmattan som på träningsmattan. Jag ska jobba på att finna ett lugn och en trygghet i att prestera på topp under en match.
Långsiktigt mål är att aldrig sluta träna BJJ!
Att en dag bli ett riktigt bra svartbälte. En dröm vore att en dag kunna dela med mig av min kunskap och erfarenhet till andra. Att en dag bli en mentor och vägleda andra på deras resa. Så vill jag fortsätta min resa.

Hur kommer det sig att du började med BJJ överhuvudtaget?
Tränat både karate och MMA. Att jag gick på det grundade sig nog i känslan att som ung inte ha kontroll över situationer som spårade ut. Ex. slagsmål. Men BJJ var det något annat. BJJ kändes direkt tryggt, familjärt och utvecklande. Blev helt hooked i stämningen, känslan och disciplinen.

Vad skulle du säga är det svåraste med BJJ?
Att utmana sig själv att våga möta någon som man vet är bättre än en. Att släppa taget om egot och acceptera en förlust. Det är en bearbetning man hanterar även i vardagen och det är nyttigt. Att vara utanför sin safe zone. Obekväma situationer är utvecklande!

Vad är din drivkraft och pepp som gör att du kommer till klubben och tränar, dag efter dag?
Att det är så otroligt kul och att jag vet att jag blir bättre efter varje träning. Lär mig alltid något nytt. Och missar jag en träning, missar jag även en chans att utvecklas.
 
Du firade ju även med att åka iväg till Brasilien, var det en träningssemester eller mer chill och beachhäng?
Invigde mitt blå bälte i Rio de Janeiro. Det är BJJns hemstad så var häftigt men med en extra press. Mest i mitt huvud förmodligen.
Tränade under Alan Moarés på Carlson Gracie Academy, mitt på Copacabana. Kändes som jag hamnat på moderskeppet, gammal, svettig lokal med hårda mattor. Det var på riktigt.
Stämningen på klubben var avslappnad med mycket skratt. De hade många pass per dag så folk kom och gick lite hur som.  Träningstiderna var mer på papper än utförande. Inte lika effektiv träningstid som i Sverige, men samtidigt fick man mer insyn av livsstilen. Snacket och vad man delade. Riktigt Carioca stil!

Har du hunnit bli en äkta bjj nerd och skaffat dig BJJ idoler, specialbeställda Gi:s och följer enbart bjj bloggar eller hur är det med sånt?
BJJ nörd, ja. Youtube-klipp som jag sedan testar på träningen. Teknikuppbyggnad och om det går att utveckla osv. Har ännu inte någon idol inom BJJ:n, men det är nog då det finns så många duktiga, med olika stilar. Det kanske kommer med tiden.

Favoritposition?
Side control
Favoritavslut?
Armlås

Har du tävlat och hur har det gått för dig? Vilken är din bästa match?
Blandade resultat. Har tävlat några gånger men som jag tidigare nämnde så handlar det mycket om nerver och att känna sig säker i sin egen förmåga. Det är inget en kan ha utan repetition. 2014 tog jag ett brons och ett silver, det kändes bra. Har dock ingen bästa match ännu, för jag har inte rullat hem något guld!

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?
Att träna så många pass som möjligt mån-fre och kanske orka trycka in ett extra lördags pass med Vesko i Högdalen.
Måndagar går vi oftast igenom en ny teknik som jag försöker jobba med resten av veckan. För en loggbok efter träningarna för att processa vad vi gått igenom och vad jag vill jobba på. Funkar bra för mig och det känns som att det är ett bra sätt för att låta all ny info sjunka in.

Vad gör du när du inte hänger på klubben?
Mellan bjj klubben och jobbet på Sneakersnstuff, som ligger tvärs över gatan, tvättar jag en jäkla massa gi:s! Haha. Hinner även med att umgås med min härliga flickvän, vänner och familj.

Har du några visdomsord att dela med dig till de andra på klubben eller andra som vill börja träna?
Teknik slår alltid styrka. Det hjälper att slappna av.

Så avslutar vi med det viktigaste, Världens just nu bästa låt?
Seinabou Sey- Hard time. Checka den!

Med de orden sätter vi punkt för Månadens Kämpe.
Fortsätt peppa varann och glöm inte att ha kul!!
/ Mattias Lindmark